accessibility

Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének támogatása

2014. április 17-én megjelent az „Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység megvalósításának támogatása” című pályázati felhívás. A támogatási kérelem benyújtására 2024. június 3. napjától 2024. július 3. napjáig lesz lehetőség.

A KAP- RD24-RD26-1-24 kódszámú, "Állati genetikai erőforrások ex situ és in vitro megőrzésének, és szakmai támogató tevékenység megvalósításának támogatása” című pályázati felhívás teljes terjedelmében a Magyar Államkincstár alábbi oldalán érhető el.

A támogatás célja a magas genetikai értéket képviselő és akár kihalással, genetikai erózióval fenyegetett, mezőgazdasági szempontból értékes állatfajták megőrzésének támogatása. A felhívás alapján normatív, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azon génmegőrzéssel foglalkozó természetes és jogi személyek vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, akik hozzájárulnak a védett őshonos, a veszélyeztetett mezőgazdasági és a fajtarekonstrukció alatt álló mezőgazdasági állatfajták megőrzéséhez, – önkéntes alapon – a felhívásban meghatározott feltételek szerint vállalják a kötelezettségek megvalósítását és azokat teljesítik.

A pályázati felhívás lófélék vonatkozásában elsődlegesen az őshonos fajtájú ló és szamár mének mesterséges termékenyítő állomáson, illetve kancafedeztető állomáson történő tartásának, valamint méncsikók felnevelésének támogatását célozza.

Támogatás mértéke:

  • Mántartás esetén 8,4 EUR/ló/nap
  • Méncsikónevelés esetén 4,4 EUR/ló/nap

A támogatás a központi adatbázisban rögzített tartónyilvántartási adatok szerint kerül megállapításra. Az euró/forint átváltási arány a kifizetési kérelem benyújtási évének január 1-jén érvényes, Európai Központi Bank által rögzített árfolyamon kerül meghatározásra.

A támogatási kérelem benyújtására 2024. június 3. napjától 2024. július 3. napjáig lesz lehetőség.

A kötelezettségvállalás időtartama 5 év: a 2024. május 1-től 2029. április 30-áig terjedő időszak.
 

Szerző: MLOSZ
Megjelenési dátum: 2024-05-19