accessibility

Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete

Bemutatkozás

Magyarországon a welsh póni összes szekciójának és a welsh félvéreknek a tenyésztését a Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete koordinálja.
A welsh pónit zárt törzskönyvben tenyésztik, vagyis a welsh póni fajtába azon egyedek tartoznak, amelyeknek minden őse visszavezethető az 1902-ben alapított "Welsh Pony and Cob Society" törzskönyvében nyilvántartott egyedekre. Az eredeti törzskönyvező egyesületet, a Welsh Pony and Cob Society-t (WPCS) 1901-ben alapították a tiszta vérű állatok megfelelő nyilvántartása érdekében.
A welsh póni hamar nemzetközi hírnevet szerzett, elterjedt az egész világon, de az anyatörzskönyvet a mai napig a WPCS vezeti, a különböző országok tenyésztő egyesületei ide tartoznak. Ezek az anyaegyesülethez csatlakozott egyesületek a WPCS törzskönyvezési szabályai szerint működnek.
A különböző szekciók (vagy változatok) különbözősége miatt a welsh póni egy nagyon sokoldalú fajta. A sportban való használatukon túl az is hozzájárult nagyfokú népszerűségükhöz, hogy a lovaglópóni előállítás kulcsfajtáját képezik. A welsh pónik nagyon népszerűek és általánosan elterjedtek Európában, de Amerikában és Ausztráliában is. A törzskönyvi ellenőrzésben tartott welsh kancák száma kb. 8000 egyed világszerte.
A Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők egyesülete 2014 januárjában csatlakozott az anyatörzskönyvet vezető egyesülethez.

Az egyesület célja

Egyesületünk célul tűzte ki a welsh pónik minőségi fajtatiszta tenyésztését az eredeti angol egyesület (Welsh Pony and Cob Society, WPCS) magyar jogszabályokhoz alakított tenyésztési szabályzatának alapján.
Emellett célunk a welsh félvér melléktörzskönyvön belül egy kifejezetten sportra szelektált állomány létrehozása welsh lovaglópóni néven. Célunk, hogy egészséges, magas szinten teljesíteni képes és megfelelő készséggel rendelkező egyedeket tenyésszünk, amelyeket kiváló küllemük és egyszerű lovagolhatóságuk alkalmassá tesz akár a legmagasabb szintű versenyzésre, gyermekek számára is. Szeretnénk, ha lovaink a hazai és külföldi tenyésztők számára is értékes alapanyagot nyújtanának. Közös céljaink eléréséhez alapvető, hogy lovaink egészségesek, genetikai hibáktól lehetőség szerint mentesek legyenek. 
Az egyesület fontos célja továbbá a jelenleg Magyarországon fellelhető, a WPCS-nél is regisztrált, tisztavérű welsh póniállomány minőségi (és mennyiségi) fejlesztése, és a C és D szekciókba tartozó tenyészállatok behozatala az országba.
E mellett fontosnak tartjuk az elmúlt 25 évben Magyarországon született, „welsh póniként” nyilvántartott, de az eredő törzskönyvben még nem szereplő egyedek legalizálását, fajta béli hovatartozásának tisztázását a WPCS felé. 

Kapcsolat

Welsh-és Lovaglópóni Tenyésztők Egyesülete
Lófajták