accessibility

magyar félvér

A magyar félvér fajtába sorolható mindazon melegvérű ló, amelyik Magyarország területén belül született, és apja valamely Magyarországon elismert melegvérű lófajta 
tenyésztési engedéllyel rendelkező ménje.  Ezen a fajtán belül lehetőség van a különböző melegvérű lófajtáknak a későbbi tenyészcél szerinti keresztezésére, ami nagy tenyésztői szabadságot biztosít a tenyésztő számára.A jól megválasztott keresztezési partnerek ivadékai egy bizonyos célra a fajtatiszta egyedeknél sokkal alkalmasabbak lehetnek, a heterózishatást kihasználva pedig kiugró teljesítményű egyedek születhetnek. A fajta fenotípusa és genotípusa jelenleg nagyfokú változatosságot mutat, hiszen bármely melegvérű fajta egyedei elismertek a fajtában, azok alkalmazása a tenyésztő tenyészcéljának függvényében változnak. Ezzel együtt a Tenyésztési Program célja a fajta fenotípusos egységesítése, ami nem zárja ki a különböző használati módok mentén kialakuló típusokat.

A cél egy szabadidő, turisztika és hagyományőrzés, esetenként a sport területén jól használható melegvérű fajta létrehozása, amelynél a tenyésztő viszonylag alacsonyabb termelési költségekkel és nagyobb tenyésztői döntési szabadság mellett végzi munkáját.

A magyar félvér lovak a lóhasználat valamennyi területén eredményesen alkalmazhatók. E tulajdonságai miatt nemcsak a hobby lótartók, hanem a 
teljesítménysportokat folytatók körében is igen kedveltek. A fajta jelentősége a jövőben minden bizonnyal nő. A fajta fő értékmérője az egyedek használati értéke: a könnyű kezelhetőség, nagy szervezeti szilárdság, kiegyensúlyozott idegrendszer, tartástechnológiával szembeni igénytelenség, jó takarmányértékesítő képesség, tanulékonyság. A használat során feltétlen munkakészség, emberbarát viselkedés. Használatából adódóan értékmérője az esztétikus küllem, amibe a ló teljes fenotípusa értendő a klasszikus küllemtani értékektől kezdve adott esetben a hosszúszőrök minőségén át a ló színéig és jegyeiig.