accessibility

Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület

Bemutatkozás

A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület, 1989.december 9-én Kaposváron alakult meg, Keszthely székhellyel. A megalakult egyesület az 1954-ben hivatalosan elismert fajta tenyésztését volt hivatott folytatni. Megalakuláskor összesen 32 fő egyesületi tag és 57 db nyilvántartott kanca lépett be az egyesületbe, és megközelítőleg 290 állami ménnel szerveződött újra a fajta tenyésztése.
20 évvel később az tagság 302 főre gyarapodott, a nyilvántartott kancák száma elérte 690 darabot. Az engedélyezett mének tulajdonosi szerkezete átalakult,  143 állami mén maradt , mellettük 107 magánmén kapott tenyésztési engedélyt. 
1995-ben az egyesületet a tevékenysége alapján a Földművelésügyi Minisztérium tenyésztőszervezetként elismerte, ezzel egy időben a magyar hidegvérű lófajta fajtaelismerését is megerősítették. Az elismerés a magyar hidegvérű lófajta fenntartására, a tenyésztési program és szabályzat készítésére, szakmai- és területi tevékenységre, törzskönyvi szabályzat végrehajtására jogosít fel és tesz felelőssé. A Magyarországon tenyésztett őshonos lófajták elismerése 2009-ben történt meg. 

Az egyesület célja

Az egyesület feladata a hidegvérű lófajtát tenyésztők összefogása és egyesítése. Emellett célul tűzte ki a törzskönyvi ellenőrzésben tartott állomány növelését. Szükségesnek tartja a fajta használati értékének megőrzését a fajta fenntartása és nemesítése mellett. Emellett fontos a fajtán belüli ritka genotípusok felismerése és megőrzése, valamint új hasaználati módok megtalálása és kialakítása. Ehhez szakmai támogatást nyújt, illetve megszervezi tenyésztői számára, akár a genetikai örökség megőrzéséről legyen szó, akár a fajta új használati módjainak felkutatásáról, vagy a fajta iránti piaci kereslet növeléséről.

2021-re a fedeztetett kancák száma meghaladja az 1100-t, a nyilvántartásba vett csikók száma pedig a 600-t. Az elmúlt három évtizedben az egyesület támogatásával a magántenyésztők megerősödtek, új tenyészetek alakultak, és a magyar hidegvérű ló az egész országban elterjedt.

Kapcsolat

Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület
Lófajták