accessibility

Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete

Bemutatkozás

Az Akhal-teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete 2003-ban alakult, 2008 óta államilag elismert tenyésztőszervezet, fajtafenntartó. Jó kapcsolatot tartunk fenn a VNIIK-kel (Összoroszországi Lótenyésztési Intézet), amely a fajta törzskönyvét vezeti, tenyészállatait világszerte nyilvántartja és minősíti. Az egyesület ugyancsak alapító tagja a 2010-ben Türkmenisztánban megalapított nemzetközi tenyésztőszervezetnek.
Az egyesület célja e csodálatos lófajta népszerűsítése, hozzá való történelmi kötődésünk közismertebbé tétele és a hazai állomány mennyiségi és minőségi fejlesztése. E fejlődést jól példázza és egyben megalapozza, hogy 2019-ben már 26  nemzetközi tenyésztési engedéllyel rendelkező tenyészmén áll a tenyésztők és az egyre gyarapodó kancaállomány rendelkezésére.

A fajta eredetét tekintve külföldi fajtának számít. Őshazája a turkomán sztyeppe. A dokumentált tenyésztési munka a Szovjetunióban kezdődött az 1930-as években, amikor az eredő törzskönyvet felvették. A fajtagazda az Összoroszországi Lótenyésztési Intézet (VNIIK), a törzskönyv az 1940-es évektől zárt.

Az egyesület célja

Magas genetikai értékű egyedek tiszta vérben történő tenyésztése. Ennek érdekében nemzetközi csereprogram fenntartása indokolt. A fajtatiszta tenyésztésen belül az egyesület kiemelt célja a VNIIK által elsimert 18 ménvonal fenntartása és megőrzése. Az egyesület célja minél több ménvonal használata a hazai populációban.

Továbbá célunk a lovas-sport és tenyésztés segítése, ezen belül az egyesületi tagok (tenyésztők) részére tanácsadás az akhal-teke fajta tenyésztése, védelme, terjesztése, bemutatása, valamint értékes tulajdonságinak fejlesztése és hasznosítása érdekében, továbbá a tisztavérű és keresztezett egyedeinek tenyésztése, magasabb követelményeknek is megfelelő, távlovagló, a díjugrató, a díjlovagló, a military sportágakban nemzetköz szinten is eredményesen használható, nemes, szilárd, szerkezetű, jó mozgású lovak előállításának elősegítése.

Egységes tenyésztési elvek érvényesítése a tagok körében a nemzetközi akhal-teke tenyésztési standard előírása szerint.

Tenyésztők érdekképviselete. A fajta szélesebb körű megismertetése Magyarországon. Közreműködés a magyarországi állomány eredményes továbbfejlesztésében, a nemzetközi tenyésztő egyesülettel szoros együttműködésben.

Kapcsolat

Akhal-Teke Lótenyésztők Magyarországi Egyesülete
Lófajták