accessibility

Honlapunkról

A LARA-WEB portál a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) informatikai fejlesztése 

A LARA-WEB portál létrehozásával az MLOSZ tagszervezetei, az országos lótenyésztő egyesületek a magyar lótenyésztők és minden a lovak iránt érdeklődő ember számára olyan új információs portált teremtett, amely hiteles adatokkal segíti a tenyésztési szakmai döntéseket, promótálja a Magyarországon tenyésztett lófajtákat és tenyésztő szervezeteiket, továbbá ma még fel nem mérhető kapcsolatteremtési lehetőségeket nyit a lovak értékesítésének területén.

A LARA-WEB portál messze túlmutat egy általános honlap lehetőségein: a szükséges alap tartalmak mellett hiteles lóadatokhoz, pedigrékhez, egyedi, kereskedelmi és tenyésztésszervezési online szolgáltatásokhoz, szakmai tudástárhoz is hozzáférhetnek majd a felhasználók.

A LARA-WEB elnevezésben a „LARA”, a Lótenyésztési Adatszinkronizációs Rendszer és Adatbázis névből eredő mozaikszó, a LARA-WEB pedig értelemszerűen a LARA rendszernek a webes kiterjesztése. 

A LARA adattartalma a NÉBIH által üzemeltetett országos központi lótenyésztési adatbázisból (OLIR) ered, amelyet az MLOSZ és más elismert lótenyésztő szervezetek a nap-mint-nap felvett lóadatokkal folyamatosan feltöltenek.  Ez a sokszázezer ló adatait tartalmazó központi adatbázis a külső felhasználók számára eddig nem volt elérhető, de a LARA-WEB informatikai rendszer megnyitotta minden érdeklődő számára a betekintés lehetőségét. 

A LARA-WEB, egy olyan különleges, mondhatni nemzetközi szinten is egyedülálló portál, amely a hiteles központi lóadatbázisból szinkronizált lóadatokat és egyéb kapcsolódó adatokat folyamatosan képes „on the fly” elérni, nemcsak egy-egy lófajta, hanem minden, az MLOSZ tagszervezetei által kezelt hazai lófajta vonatkozásában. Vagyis a portálon az érdeklődők kedvükre böngészhetnek a lovak között, és az elért adatok az állami nyilvántartással megegyezők lesznek.

Minden tartalom képernyőre optimalizáltan jelenik meg, akár mobiltelefonon, tableten, vagy asztali gépen böngészünk.

A LARA-WEB portál üzembe helyezése két ütemben történik. Első körben a publikum csak az ingyenesen elérhető tartalommal találkozhat majd, az emelt szintű, fizetést követő tartalmat a későbbiekben tesszük elérhetővé. 

A portál menüje szerteágazó, többszintű. A nyilvánosan elérhető tartalom a fehér hátterű menüpontok alatt érhető el, a felhasználói regisztrációt és belépést követő, személyre szabott tartalom pedig a zöld hátterű menüből.

Hagyományos tartalomként bemutatjuk a szervezetünket, illetve minden tagegyesületünknek és az általuk kezelt lófajtáknak külön bemutatkozó oldalt szenteltünk. Az MLOSZ szolgáltatásai és az aktuális díjszabás dinamikus formában jelenik meg, és igyekszünk majd friss hírekről, idősoros formában megjelenített eseményekről tájékoztatni az oldal látogatóit. A központi és területi elérhetőségeinket a Kapcsolat menüben találják meg, és szükség esetére készülünk a Gyakran Ismételt Kérdések (GYIK) megválaszolásával is.

A „Mindent a lóról” elnevezésű menüpontban tervezünk ismeretterjesztő tartalmakat megjeleníteni, amely tartalmakat témakörökre csoportosítjuk (pl. tenyésztés, egészségügy, takarmányozás, lovaglás stb.). A fejlesztésünk része, hogy ezeket a tematikus tartalmakat időszakos hírlevelek formájában a feliratkozók számára megküldjük.

A portál egyik nagy értéke a kétféle lókereső. A főlapon elérhető gyorskeresővel lónévre és/vagy a bennfentesek által ismert törzskönyvi számra lehet keresni: a szabadszavas kereső 100 rekordnyi találati listát jelenít meg. Precízebb keresést a menüből is elérhető lókeresőből indíthatunk. A keresési feltételeket lónévre, azonosítószámra, színre, nemre, fajtára, születési évre, szülőkre stb. is szűkíthetjük, de így kereshetünk majd aktív fedezőméneket is felállítási hely (megye) szerint, és a későbbiekben fizetős tartalommal elérhető „eladó ló” státusz is választható szűrőfeltétel lesz. A kiválasztott ló adatlapján minden fontos adat megtalálható: alapadatok, 4 ősös családfa, ivadékok és testvérek listája, a fedezőmének felállítási helye térképpel, de a második körben elérhető funkciók között már a lótulajdonos felhasználó által feltöltött képek, leírások vagy beágyazott videók színesíthetik a lovak adatlapját.

A bejelentkezett, jogosult felhasználók számára, elsősorban díjfizetés ellenében elérhető funkciók igazi csemegék lesznek. Ezeket a funkciókat természetesen csak a regisztráló felhasználók beazonosítása, adataik hitelesítése után tesszük majd elérhetővé. Lehetősége lesz például a lótulajdonosoknak, lótartóknak a központi nyilvántartásba bejelentett, saját tulajdonú vagy tartású lovaikat listázni, amely internetes funkció főleg az őshonos támogatási programban részt vevő lótenyésztőket segítheti. Készülünk ezen kívül olyan online szolgáltatásokkal, amelyek jelenleg csak papíralapon elérhetők: a kancafedeztetési állomások a jövőben egyedi sorszámú, elektronikus fedeztetési jegyet tölthetnek ki és küldhetnek be nyilvántartásra, a lóadatok adatbázisból történő lehívása segítségével, de a tenyésztők a megszületett csikóikat is bejelenthetik majd online formában az MLOSZ felé.

A LARA-WEB portál az Agrárminisztérium támogatásával készült.