accessibility

kunfakó

A fajta kiinduló állományának apai oldala egy kiváló alkatú, átütő örökítő anyagú lengyel konyik mén volt.

Ezzel a ménnel fedeztettünk tiszta lengyel konyik, valamint lengyel konyik vérségű, arab telivér, shagya – arab, hucul vérségű, és kistestű – a magyar félvér csoportba sorolható -, az egyesületünk által törzskönyvezett kancákat.

Ebből a kiinduló alapanyagból válogatjuk ki a valódi fakó színű, alkat és vérmérséklet alapján alkalmasnak tűnő egyedeket. Ezt követően a valódi alkalmasságukat az alapos, hosszabb távú, tartós teljesítményvizsgálat során bizonyító, a használat során is a legjobbnak bizonyult egyedeket soroljuk be a valódi tenyészállományba.

Küllem

Marmagasság: 130 – 145 cm
Övméret: 17 – 19 cm
Szárkörméret: 17 – 19 cm
Törzshossz: a marmagasság 96 -110 %-a
Fejhossz: a mar magasság 35 – 38 %-a

Arányos, nemes, többnyire száraz fej, a csontlécek, a csontélek, vérerek előtűnnek, a kötőszövet jelenléte a fej nemességét nem bántja, nem teszi burkolttá. Széles homlok, nagy, sötét, kifejezésteljes szemek. Egyenes, néha homorú, vagy enyhén domború orrhát, húsos orrlukak. Erőteljes rágóizmok.
Magasan vagy középmagasan illesztett, sokszor ívelt nyak domború sörényéllel, de gyakran egyenes nyak dús, erős szálú, fekete színű sörénnyel.
Mélyen a hátba nyúló izmos, sokszor gömbölyű mar, közép hosszú, hajlott, izmos hát, feszes kötés, gömbölyű, jól izmolt csapott, vagy lejtős far, alacsony farok tűzés. Mélyen lehúzódó, erőteljes farizomzat.
Jól izmolt alcomb, széles erős csánkok, rövid feszes csüdök rendkívül szilárd, kemény paták.
Dőlt, rendkívül erősen izmolt lapocka, izmos, gyakran meredek felkar, hosszú, széles, izmos alkar, terjedelmes lábtő, erős, rövid szárak, rövid, feszes csűdök, szilárd, kemény paták.
Hátul gyakori a gacsos állás, elől a kis fokban franciás állás.

Mozgás

Lendületes, tiszta ütemű, de behatároltan tért nyerő, lapos ívű, ú.n. fű alatti mozgás, rendkívül biztos talajfogással. Lépése ütemes, középhosszú, ügetése lapos, gyors ismétlésű, nem túlzottan tért nyerő.
Vágtája rövid, a vágtaugrások gyorsan követik egymást. Rendkívül érdekes tapasztalat, hogy a nagy kiterjedésű, váltakozó alaptalajú szabad területen tartott ménesi lovak patája magától regenerálódik, a túlnőtt szaru részek letöredeznek minden külső beavatkozás nélkül.
A használatban lévő lovak patáját időnként lecsípéssel, reszeléssel igazítani szükséges. Színük a valódi fakó szín minden árnyalata, gyakori az elülső lábon a zebra csíkozottság megjelenése.
A bokaszőrök kifejezettek, a szíjjalt fekete hát jellemző, valamint a hosszú és dús fekete sörény és farok szőrzet. Sok esetben a farok tő farok szőrei kétszínűek. A világos sörényű izabella fakó szín kizárja az egyedet a további tenyésztő munkából.