accessibility

Ősi Lófajtákat Tenyésztők Egyesülete

A tenyésztés célja, egy közepes marmagasságú, 130 – 145 cm magas, az ősi íjfeszítő népek, a szkíta, az avar, és a magyar ló alkatához és tulajdonságaihoz hasonló lófajta kialakítása. Bökönyi Sándor a lovas temetkezések vizsgálata kapcsán igazolta, hogy az avar és a magyar lovak gyakorlatilag, a szkíta lovak utódainak tekinthetők. Olyan lófajtát kívánunk kialakítani, amely a búvópatakként felszínre tört és népszerűségében rohamosan növekvő ősi magyar lovasjátékok, a Kelemen Zsolt által fémjelzett lovas harcászat, a baranta, a hosszú távú lovas túrák, a lovas íjászat, és a ló megszerettetését célzó játékos lovas elemek céljára alkalmas, kitűnő, kiegyensúlyozott idegrendszerű, de tartásában kevésbé igényes, alacsony költségek mellett tenyészthető ló. Marmagassága alapján ideális gyermekló, tehát már a 6-8 éves gyermek is biztonságosan megüli, de a felnőttek is kiválóan használhatják a fent leírt célokra.

Ez a lótípus hazánk mai lóállományában hiányzik. Európában a marmagasság alapján, ez a modern sportpóni kategóriájának felelne meg, de mi teljesen más tulajdonságokat kívánunk

a tenyésztési tevékenységünk során hangsúlyozni. Ezért magunk kívánjuk ezt a lófajtát kitenyészteni. Egyedül a hazai hucul állomány lenne, többé- kevésbé erre a célra alkalmas. A hucul ló egy hegyvidéken kialakított lófajta. A hegyi terepen magabiztosan közlekedik a keskeny és meredek hegyi utakon, de rövid, behatárolt mozgásával a hosszú, lovas túrákat nehezen teljesíti. Ezentúl a hucul állomány sokkal inkább a fogatos használat céljait szolgálja, hátas használatra kevésbé alkalmas. A kun fakó használatában viszont szinte kizárólag a hátas, a nyereg alatti használat a hangsúlyos.

Származása:

A fajta kiinduló állományának apai oldala kizárólag egy kiváló alkatú, átütő örökítő anyagú lengyel konyik mén volt. Ezzel a ménnel fedeztettünk tiszta lengyel konyik, valamint lengyel konyik vérségű, arab telivér, shagya- arab, hucul vérségű, és kistestű a magyar félvér csoportba sorolható, az egyesületünk által törzskönyvezett kancákat.

Ebből a kiinduló alapanyagból válogatjuk ki a valódi fakó színű, alkat és vérmérséklet alapján alkalmasnak tűnő egyedeket, amelyek közül a valódi alkalmasságukat az alapos, hosszabb időn át tartó, tartós teljesítményvizsgálat során bizonyító, a használat során is a legjobbnak bizonyult egyedeket soroljuk be a valódi tenyészállományba.

Küllemi leírás:

Marmagasság: 130 – 145 cm

Övméret: 160 – 180 cm

Szárkörméret: 17 - 19 cm

Törzshossz: a marmagasság 96 -110 %-a.

Fejhossz: a marmagasság 35 – 38 %-a

Arányos, nemes, többnyire száraz fej, a csonlécek, a csontélek, vérerek előtűnnek, a kötőszövet jelenléte a fej nemességét nem bántja, nem teszi burkolttá.. Széles homlok, nagy, sötét, kifejezésteljes szemek. Egyenes, néha homorú, vagy enyhén domború orrhát, húsos orrlukak. Erőteljes rágóizmok.

Magasan vagy középmagasan illesztett, sokszor ívelt nyak domború sörényéllel, de gyakran egyenes nyak dús, erős szálú, fekete színű sörénnyel. Mélyen a hátba nyúló izmos, sokszor gömbölyű mar, közép hosszú, hajlott, izmos hát, feszes kötés, gömbölyű, jól izmolt csapott, vagy lejtős far, alacsony farok tűzés. Mélyen lehúzódó, erőteljes farizomzat. Jól izmolt alcomb, széles erős csánkok, rövid feszes csüdök rendkívül szilárd, kemény paták.

Dőlt, rendkívül erősen izmolt lapocka, izmos, gyakran meredek felkar, hosszú, széles, izmos alkar, terjedelmes lábtő, erős, rövid szárak, rövid, feszes csűdök, szilárd, kemény paták.

Hátul gyakori a gacsos állás, elől a kis fokban franciás állás.

Mozgása: Lendületes, tiszta ütemű, de behatároltan tért nyerő, lapos ívű, ú.n. fű alatti mozgás

Rendkívül biztos talajfogással Lépése ütemes, középhosszú, ügetése lapos, gyors ismétlésű, nem túlzottan tért nyerő. Vágtája rövid, a vágtaugrások gyorsan követik egymást

Rendkívül érdekes tapasztalat, hogy a nagy kiterjedésű, váltakozó alaptalajú szabad területen tartott ménesi lovak patája magától regenerálódik, a túlnőtt szaru részek letöredeznek minden külső beavatkozás nélkül. A használatban lévő lovak patáját időnként lecsípéssel, reszeléssel igazítani szükséges.

Színük a valódi fakó szín minden árnyalata, gyakori az elülső lábon a zebra csíkozottság megjelenése. A bokaszőrök kifejezettek, a szíjjalt fekete hát jellemző, valamint a hosszú és dús fekete sörény és farok szőrzet. Sok esetben a farok tő farok szőrei kétszínűek. A világos sörényű izabella fakó szín kizárja az egyedet a további tenyésztő munkából.

Teljesítményvizsga.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy a tenyésztésre kijelölt egyedek valamennyien, tehát nem csak a mének, hanem a kancák is teljesítményvizsgálattal bizonyítsák a tenyésztésre való alkalmasságukat.

A több területre kiterjedő használat indokolja, hogy az alkalmasság vizsgálata ugyanezeken a területeken történjen. A legfontosabb cél, hogy a gyermekek által történő használat zavartalanul megvalósulhasson. Tehát mindenképpen ki kell zárjuk azokat az egyedeket, amelyek a gyermekek közeledését, a gyermekek bánásmódját nehezen viselik, amelyek a gyermekek közelében nyugtalanok, kiszámíthatatlanul viselkednek. Asz egyesületbe belépett tagjainkat kötelezzük, hogy az általuk tartott és tenyésztésre szánt egyedeiket használatba vegyék, a használatnak azon területén, amelyet leginkább meg tudnak valósítani, azon a lovak használhatóságáról meggyőződjenek. A gyermekekkel való találkozást a gyermekek által történő használatot, kötelezően írjuk elő. Miután ezt a lovat általában vidéken élő családok tartják, tenyésztik, ez nem jelenthet gondot.

Az alkalmazás területét nem kívánjuk a tagok részére kötelezően előírni. Mindenki arra használhatja a lovát, amire kedve, tehetsége, és lehetősége van. Tehát tudatosan nem törekszünk a különböző használati ágak elkülönítésére és ezzel összefüggő egymástól eltérő kiválasztásra., ahogyan ma ezt a sportlótenyésztésben művelik. Mi tudatosan egy sokoldalú., de szilárd szervezetű és kiegyensúlyozott idegrendszerű gyermekbarát lófajtát kívánunk kitenyészteni.

Kapcsolat

Ősi Lófajtákat Tenyésztők Egyesülete
Lófajták