accessibility

Üdvözöljük a LARA-WEB portálon!

Üdvözöljük a LARA-WEB portálon!
A LARA-WEB portál a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége (MLOSZ) informatikai fejlesztése. A LARA-WEB portál létrehozásával az MLOSZ tagszervezetei, az országos lótenyésztő egyesületek a magyar lótenyésztők és minden a lovak iránt érdeklődő ember számára olyan új információs portált teremtett az Agrárminisztérium támogatásával, amely hiteles adatokkal segíti a tenyésztési szakmai döntéseket, promótálja a Magyarországon tenyésztett lófajtákat és tenyésztő szervezeteiket, továbbá ma még fel nem mérhető kapcsolatteremtési lehetőségeket nyit a lovak értékesítésének területén.

A LARA-WEB portál messze túlmutat egy általános honlap lehetőségein: a szükséges alap tartalmak mellett hiteles lóadatokhoz, pedigrékhez, egyedi, kereskedelmi és tenyésztésszervezési online szolgáltatásokhoz, szakmai tudástárhoz is hozzáférhetnek majd a felhasználók.

A LARA-WEB elnevezésben a „LARA”, a Lótenyésztési Adatszinkronizációs Rendszer és Adatbázis névből eredő mozaikszó, a LARA-WEB pedig értelemszerűen a LARA rendszernek a webes kiterjesztése. 

A LARA adattartalma a NÉBIH által üzemeltetett országos központi lótenyésztési adatbázisból (OLIR) ered, amelyet az MLOSZ és más elismert lótenyésztő szervezetek a nap-mint-nap felvett lóadatokkal folyamatosan feltöltenek.  Ez a sokszázezer ló adatait tartalmazó központi adatbázis a külső felhasználók számára eddig nem volt elérhető, de a LARA-WEB informatikai rendszer megnyitotta minden érdeklődő számára a betekintés lehetőségét. 

A LARA-WEB, egy olyan különleges, mondhatni nemzetközi szinten is egyedülálló portál, amely a hiteles központi lóadatbázisból szinkronizált lóadatokat és egyéb kapcsolódó adatokat folyamatosan képes „on the fly” elérni, nemcsak egy-egy lófajta, hanem minden, az MLOSZ tagszervezetei által kezelt hazai lófajta vonatkozásában. Vagyis a portálon az érdeklődők kedvükre böngészhetnek a lovak között, és az elért adatok az állami nyilvántartással megegyezők lesznek.

A LARA-WEB portál üzembe helyezése két ütemben történik. Első körben a publikum csak az ingyenesen elérhető tartalommal találkozhat majd, az emelt szintű, fizetést követő tartalmat a későbbiekben tesszük elérhetővé. 

A portálról az MLOSZ/Honlapunkrol menüpontban olvashatnak részletesebben.

Jó böngészést kívánunk!

Szerző: Bélley Márta / MLOSZ
Megjelenési dátum: 2023-03-31