accessibility

MLOSZ szakmai kirándulás Aggteleken

MLOSZ szakmai kirándulás Aggteleken
A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége idei évi szakmai és közösségfejlesztő kirándulása az Aggteleki Nemzeti Parkban volt. Ellátogattunk a Nemzeti Park hucul ménesébe és rövid sétát tettünk a Baradla-barlangban is. Ez alkalommal búcsúztattuk el nyugdíjba vonuló Málik Zoltán lótenyésztési felügyelő kollégánkat.

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége minden évben törekszik ellátogatni az ország kiemelt lótenyésztési helyszíneire. Bábolna és Szilvásvárad után idén november 8-10. között az Aggteleki Nemzeti Parkba látogattunk, Jósvafőn található a mintegy kétszáz egyedet számláló hucul ménes. Köszönjük Marosi Marianna csoportvezetőnek és kollégáinak, hogy a természetes közegükben megmutatták nekünk a ménest: a verőfényes napsütésben láthattuk a ménesbehajtást és közelről is megnézhettük a kiváló állapotú őshonos hucul anyakancákat és csikóikat.

user

user

user

user

Ünnepélyesen elbúcsúztattuk Málik Zoltán lótenyésztési felügyelő kollégánkat, aki a magyar lótenyésztés-szervezést 44 éven keresztül szolgálta és 2023. október 31-ével végleg nyugállományba vonult. A meghitt és jókedvű búcsúestén kollégánk tiszteletére felidéztük a Szövetség elmúlt évtizedeinek emlékezetes eseményeit, munkatársait.

user

user

A helyszín adottságait kihasználva nem mulaszthattuk el a Baradla-barlangi sétát sem. Az Aggteleki-karszt cseppkőbarlang-rendszere lélegzetelállítóan szép, a csoportunk a 2,3 km hosszú Vörös-tói középtúrát járta be a hegy belsejében és olyan csodálatos barlangi képződményeket látott, mint az Óriások terme vagy Magyarország legmagasabb állócseppköve, a 19 m magas "Csillagvizsgáló".

user

user

Fotó: Dr. Németh Csaba, Novotni Péter, Just Ágota

 

Szerző: Bélley Márta
Megjelenési dátum: 2023-11-11