accessibility

Dr. Németh Csaba kapta idén a Kozma Ferenc Díjat

Dr. Németh Csaba kapta idén a Kozma Ferenc Díjat
A Kozma Ferenc Díjat Dr. Németh Csaba részére a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége elnöke, Pap István adta át a 2023. május 4-6. között megrendezett XXX. Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon, Hódmezővásárhelyen. A Kozma Ferenc Díjat a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége annak adományozza, aki a lótenyésztés területén huzamosabb időn át jelentős fejlődést eredményező, kiemelkedő gyakorlati, elméleti, tudományos szakmai tevékenységet végzett, és aki életművével hozzájárult a magyar lótenyésztés minőségének, nemzetközi elismertetésének, piacképességének javításához, valamely magyar lófajta eredményes megőrzéséhez. Az elismerésben részesített fából készült díszdobozban elhelyezett emlékplakettet, továbbá az adományozást igazoló oklevelet kap. Az emlékplakett bronzból készül, egyik oldalán a mezőhegyesi lovarda falán található relief másolata, másik oldalán az elismerésben részesített neve és az adományozás évszáma vésett felirattal látható.

Dr. Németh Csaba közel 40 éven át a lótenyésztés-szervezés aktív vezetőjeként, az Agrárminisztérium háttérintézményének lótenyésztésiosztály-vezetőjeként, jelenleg pedig a Magyarországi Galopp Versenyló Tenyésztők Egyesülete ügyvezetői funkciójában, az MLOSZ elnökségi tagjaként, továbbá a Magyar Állattenyésztők Szövetsége elnökségi tagjaként nyugdíjasként szolgálja, szolgálta a magyar állattenyésztést, azon belül kiemelten a lótenyésztést. Pályája során szakmai célja a lótenyésztés és lovasélet összetartása, új, korszerű szervezeti kereteinek kialakítása, nyilvántartási rendszerük megteremtése volt.

A hazai állattenyésztés-szervezésben és a lótenyésztés szervezésében Dr. Németh Csaba vezetésével zajlott le a rendszerváltás, vezetésével kezdődött meg a korszerű országos lótenyésztésszervezési rendszer és szervezeteinek megalakítása, amelynek eredményeként a magyar lótenyésztés stabil alapokra került. A hazai lófajták országos lótenyésztő egyesületeinek megalakítása az ő kezdeményezésére és a vezetésével történt meg, és nevéhez fűződik a Magyar Lótenyésztő és Lovassport Egyesületek Országos Szövetségének létrehozása, amelynek első alelnökévé választották. A Szövetség keretében ő hozta létre a ma is működő Tenyésztési Irodát annak központi és területi egységeivel, amellyel az országos, egységes lónyilvántartás feladatának ellátását teremtette meg.

Dr. Németh Csaba a rendszerváltást követő állattenyésztési jogalkotás aktív részese volt, emellett a Ló Teljesítményvizsgálati Kódex, törzskönyvezési szabályzatok, lótenyésztési évkönyvek elkészítését vezette, kezdeményezésével hozzájárult a Magyar Állattenyésztők Szövetsége 1995. évi megalakuláshoz.

Munkájának eredménye többek között a fedezőmének egységesített teljesítményvizsgálati rendszerének beindítása és fenntartása, a mesterséges termékenyítés módszerének terjesztése a hazai lótenyésztésben, továbbá az Országos Díjugrató Tenyészverseny rendszerének bevezetése és fenntartása. Az ő vezetésével került kidolgozásra az Európai Unióhoz történő csatlakozáshoz szükséges hazai lótenyésztés-szervezési eljárásrend, továbbá életművének köszönhető a magyar lótenyésztés ma is működő, a törzskönyvezést és lóútlevél-kiadást támogató központi számítógépes nyilvántartásának, az Országos Lótenyésztési Információs Rendszernek a megteremtése.

Dr. Németh Csaba címzetes egyetemi docens, közel húsz éve szinte folyamatosan oktat lótenyésztési, tenyésztésszervezési ismereteket a gödöllői egyetemen.

Építő munkáját a mai napig nem fejezte be: aktív részvételével, stratégiai iránymutatásával járul hozzá a Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége legújabb, éppen bevezetésre került informatikai fejlesztéséhez.

Szerző: Bélley Márta
Megjelenési dátum: 2023-05-08